Torcik czyli niby pancakes z jagodami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Małe torciki z budyniową masą i jagodami czyli niby pancakes z jagodami 🙂 Niby pancakes, bo na jogurcie naturalnym, a nie na maślance, ale wyszły baaaardzo puchate.

Posłużyły za niby drugie danie, niby deser, bo wystąpiły w towarzystwie kawy. Pyszne! No i brudzą buzie, bo to jagody 😀
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki na niby pancakes (na 4-5 torcików, kopczyków):

– 1 szklanka jogurtu naturalnego (użyłam greckiego gęstego)
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju
– 1 szklanka mąki
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 szczypty soli
– olej do smażenia

Składniki na nadzienie:

– 1 budyń waniliowy
– 1,5 szklanki mleka
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki masła
– jagody – ile upchacie 🙂
– ew. cukier puder

Potrzebny sprzęt:

– 3 miski (mniejsza na ubicie białka, większa mieszcząca całe ciasto i trzecia na masę budyniową)
– mikser
– szklanka
– patelnia + drewniana łopatka
– rondelek na ugotowanie budyniu + drewniana łyżka
– łyżeczka
– papierowe ręczniki do odsączania tłuszczu
– talerz

Przygotowanie:

1.Masło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło. Najlepiej od razu umieścić je w misce przeznaczonej na masę budyniową.
2.Ugotować budyń, ale nie w 0,5 l mleka, tylko w 1,5 szklanki, dodać cukru 2 łyżki (jeśli budyń bez cukru). Odstawić do całkowitego wystygnięcia, mieszać od czasu do czasu, żeby się nie zrobiła skorupa na wierzchu.
3.Białko oddzielić od żółtka.
4.Żółtko wraz z olejem i jogurtem zmiksować, następnie stopniowo dodawać mąkę, proszek, cukier i 1 szczyptę soli.
5.Białko z 1 szczyptą soli ubić na sztywną pianę i przełożyć do wcześniej przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszać.
6.Smażyć pancakes. Jedna łyżka to 1 pancakes. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, dwustronnie na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowych ręcznikach.
7.Gdy masło jest miękkie, a budyń zimny: masło zmiksować. Budyń też potraktować mikserem, żeby nie miał wielkich grudek. Następnie do puszystego masła przekładać po 1 łyżce budyniu i miksować na gładką masę. Jeśli masa jest mało słodka, dodać cukru pudru.
8.Zimne pancakes przekładać masą budyniową, układać jagody, znowu 1 pancakes, masa budyniowa i jagody itp. Tyle pięter ile chcemy(ja miałam 4-5).

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry