Kuchnia w NEWSFix: Cukinia z makaronem

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Cukinia z makaronem, to efekt moich wczorajszych przemyśleń na temat „co zrobić na obiad z cukinią?”. Dzięki tym oto przemyśleniom zdobyłam kilka nowych przepisów, których nie zawaham się wypróbować 🙂

Ale tym razem mój ekspresowy pomysł na cukinię – z dodatkiem zielonej papryki.

Polecam na piątkowy obiad.

cukinia_z_makaronem_2_m

Składniki (na 1 porządną porcję):

1 nieduża cukinia
0,5 zielonej papryki
0,25 cebuli
2 nieduże ząbki czosnku
1/3 szklanki wody
sól, pieprz, oregano
Ser żółty do posypania porcji jedzenia
Oliwa do smażenia
Makaron – porcja dla jednej osoby. Najlepiej penne

Potrzebny sprzęt:

Deska
Nóż
Obieraczka do warzyw
Patelnia + drewniana łyżka do mieszania
Praska do czosnku
Tarka o drobnych oczkach
Garnek do ugotowania makaronu

Przygotowanie:

1.Nastawić wodę na makaron.
2.Cukinię umyć, obrać ze skórki (nie mogę się przekonać do zjedzenia skórki, nawet na świeżej cukinii), pokroić w kostkę.
3.Paprykę pokroić w kostkę.
4.Cebulę drobno posiekać.
5.Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić cukinię i paprykę.
6.Do gotującej się wody wrzucić makaron. Gotować al dente.
7.Na patelnię dorzucić cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli na patelni jest całkiem sucho – dolać wody.
8.Czas przygotowywania „sosu” to mniej/więcej czas gotowania się makaronu. W tym czasie cukinia i papryka powinny już być mięciutkie.
9.Podawać: na makaron wyłożyć cukinię z dodatkami i posypać startym żółtym serem.

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry