Kuchnia w NEWSFix: Zapiekana kasza gryczana

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Zapiekana kasza gryczana z dodatkami w postaci kurczaka, boczku i papryki. Smaczny sposób na podanie kaszy.

Danie bardzo proste do zrobienia i zdrowe!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki (na 3 porcje):

– 2 woreczki kaszy gryczanej
– 30 dag piersi z kurczaka
– 10 dag boczku
– 1 papryka zielona
– 100 g białego sera (pół kostki)
– 0,5 wielkiej cebuli
– sól, pieprz, tymianek
– 0,5 pęczka szczypiorku

Potrzebny sprzęt:

– Deska
– Nóż
– Patelnia + drewniana łopatka
– Garnek do ugotowania kaszy (lub miska + mikrofalówka)
– Łyżka
– Kokilki, naczynie żaroodporne lub inne naczynie ceramiczne zdatne do pieczenia zapiekanek

Przygotowanie:

1.Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy wypuści nieco tłuszczu – dodać pokrojone w kawałeczki piersi z kurczaka, poszatkowaną cebulę. Podsmażyć do zrumienienia. Dodać sól,

2.pieprz, tymianek.

3.Ugotować kaszę gryczaną – nieco al dente.

4.W misce wymieszać ser i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać ugotowaną kaszę oraz podsmażony boczek, kurczaka i cebulę. Wymieszać.

5.Całość poprzekładać do kokilek, do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia ceramicznego zdatnego do pieczenia zapiekanek w piekarniku. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
6. Wstawić do piekarnika, zapiekać ok. 20-30 min w temp. 170-180°C.
7. Podawać z sosem czosnkowym, koperkowo-ziołowym lub keczupem.

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry