Kuchnia: Muffinki z malinami i białą czekoladą

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Wreszcie! Muffinki z malinami i białą czekoladą. Już tak długo się do nich przymierzałam, a to przecież taki klasyk wśród tego typu wypieków! Najpierw była nie ta pora roku, a potem akurat brakło malin na targu. Ale póki maliny są – to korzystajmy! 🙂
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 – 3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
2,5-3 szklanki malin
2/3 tabliczki białej czekolady

Potrzebny sprzęt:

2 miski
łyżeczka
łyżka lub widelec do mieszania ciasta
szklanka (obojętnie jaka duża, byle wszystko odmierzać tą samą)
blacha do pieczenia muffinek lub foremki silikonowe
nóż
deska

Przygotowanie:

1.Maliny opłukać, zostawić na sitku, żeby odciekł nadmiar wody.
2.Posiekać czekoladę.
3.Suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda) wsypać do jednej miski, wymieszać.
4.Mokre składniki (mleko, olej, jajko) osobno wymieszać w drugiej misce.
5.Mokre wlać do suchego, zamieszać do połączenia. Dodać czekoladę i maliny, delikatnie wymieszać.
6.Nakładać do foremek/papilotek do wysokości 2/3.
7.Piec 20-25 min w temp. 160°C.

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry