Kuchnia w NEWSFix: Ciasteczka imbirowo-cynamonowe

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA, ŚWIAT

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe piekłam na sylwestra. Mocno korzenne, więc idealne na okres około świąteczny. Super proste do zrobienia i jakie smaczne!
ciastka imbirowe
Składniki (na 2 blachy ciasteczek):

250 g mąki
100 g cukru pudru
100 g margaryny lub masła – wyjąć wcześniej z lodówki
1 łyżka miodu
1-2 żółtka (dałam 2)
1 łyżeczka imbiru startego (ew. przyprawy)
1,5 łyżeczki cynamonu
mąka do podsypywania przy wałkowaniu
dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa lub wiórki/kropelki czy coś tam drobnego z czekolady

Potrzebny sprzęt:

miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
nóż
łyżeczka
łyżka
folia lub woreczek do wpakowania ciasta do lodówki
wałek
foremki do wykrawania ciasteczek
papier do pieczenia
2 blachy
piekarnik

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieścić w misce (margaryna lub masło nieco rozmiękczone – nie bezpośrednio z lodówki), podziabać nożem i zagnieść ręką na gładkie ciasto.
2. Ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię lub wpakować do woreczka i wsadzić do lodówki na min. 1 godzinę.
3. Po schłodzeniu wałkować na placki, ok. 4 mm grubości (podsypując mąką, bo się lepi) i wycinać ciasteczka dowolnych kształtów. Ja robiłam serduszka i gwiazdki, bo okres około
4. świąteczny trwa.
5. Można ciasteczka ozdobić skórką pomarańczową lub czekoladą.
6. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C ok. 10-20 min – w zależności od piekarnika.

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl
zapraszam!

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry