Rekordowy eksport polskiej żywności

AKTUALNOŚCI, BIZNES, GOSPODARKA, POLSKA

W roku 2013 wartość eksportu naszych produktów rolno – spożywczych ma wynieść 19 956,9 mld euro, co w ogólnej wartości polskiego eksportu (152,8 mld euro) stanowi 13,1%. Ponadto Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, iż w tym roku kwota ta może być nawet o 10% wyższa.

Minister Stanisław Kalemba zaznaczył także pewien wzrostowy trend, który zauważalny jest od 2010 r., kiedy to udział tego sektora w eksporcie wyniósł 12,5%. Sama dynamika eksportu produktów rolniczych kształtowała się następująco: niespełna 17,9 mld euro czyli 11,5% z roku 2012 i co warto zaznaczyć, był on niespełna dwukrotnie wyższy od dynamiki całego eksportu Polski.

sxc/mindicator

sxc/mindicator

Głównym kierunkiem dla produkowanych w naszym kraju produktów rolno – spożywczych były Niemcy 4,545 mld euro (wzrost o 15,9%), do których eksportowaliśmy m.in. soki owocowe, ryby wędzone czy drób. Drugim państwem, pod względem tych wielkości, jest Wielka Brytania (odpowiednio 1,494 mld i 12,5%), gdzie pojechały np. wyroby czekoladowe oraz mięsa drobiowe i przetworzone. Federacja Rosyjska, trzeci kraj pod względem wielkości eksportu tychże produktów – 1,252 mld euro, co daje wzrost 0 19,1%. Taki wynik udało się osiągnąć dzięki choćby ilości wysyłanych tam jabłek i serów.

Innymi kierunkami eksportu, dla tej grupy produktów są także Czechy, Francja, Włochy, czy Chiny z wielkością odpowiednio 1,2 mld, 1,2 mld, 1 mld, Pekin natomiast zanotował dwukrotny wzrost zainteresowania do poziomu 158 mln euro.

mh

Autor: Malwina Hopej

Źródło: minrol.gov.pl

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry