Kuchnia w NEWSFix: Zielone ciasto a’la Shrek

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Zielone ciasto, ciasto shrek, ciasto z „kubusiem” – jak zwał tak zwał. Jest zielone, ładne i pyszne 🙂 i wszyscy chcą przepis 😀 😀

Zielone ciasto w wersji dla leniwych i dla tych co nie mają piekarnika – bez pieczenia, na gotowych biszkoptach 😀
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki (tortownica 24-26 cm):

200 g długich biszkoptów
1 szklanka mocnej herbaty
1 l zielonego soku przecierowego (typu kubusiowego)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2 galaretki dopasowane kolorem do soku (użyłam agrestowych)
200 g margaryny (użyłam Kasi)
400-500 ml śmietanki 30%
2 zagęstniki do śmietanki (każdy na 200-250 ml)
1 cukier wanilinowy lub 3 łyżeczki waniliowego
4 łyżki płatków migdałów
kilka kropel soku z cytryny

Potrzebny sprzęt:

rondelek na herbatę
tortownica 24-26 cm
garnek na gotowanie budyniu
miska na śmietanę
mikser
2 łyżki
nieduża patelnia i łopatka do mieszania płatków

Przygotowanie:

1.Zaparzyć bardzo mocną herbatę w rondelu, żeby biszkopty zmieściły się w nim na długość. W zimnej już esencji namaczać biszkopty i wyłożyć nimi szczelnie dno tortownicy.
2.Biszkopty szybko zanurzyć i OD RAZU wyciągać z herbaty!
3.Na soku ugotować budyń, pół szklanki soku odlać na rozmieszanie proszku budyniowego. Nie dodawać cukru!
4.Do gotującego się budyniu wsypać 2 galaretki W PROSZKU, mieszać i zagotować.
5.Zdjąć z ognia i wrzucić 200 g margaryny. Mieszać do rozpuszczenia
6.Gotową zieloną masę wylać na biszkopty.
7.Gdy zielona warstwa jest już chłodna: ubić śmietankę z dodatkiem zagęstnika oraz cukru waniliowego i rozłożyć równo na cieście.
8.Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor płatki migdałów. Dodać kilka kropel soku z cytryny. Mieszać, mieszać! Przestudzone płatki rozsypać po wierzchu ciasta.
9.Całość wstawić do lodówki i niech czeka na gości. U mnie czekało prawie dobę.

Po więcej moich przepisów zapraszam na http://kuchnia.takieproste.pl/

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry