Kuchnia w NEWSFix: Zimowe ciasteczka

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Już prawie wiosna, a ja wyskakuję z zimowymi ciasteczkami! Ale cóż…
Zimowe ciasteczka swój początek mają w „Grze o tron”, a dokładniej w książce kucharskiej inspirowanej tą książką. „Uczta lodu i ognia” podaje przepis na ciasteczka zimowe, ale ja nie byłabym sobą, gdybym czegoś w przepisie nie zmieniła. I w sumie zmieniłam dość sporo. Niektóre składniki dodałam, niektóre wyrzuciłam, niektóre zamieniłam. Także z wyjściowych ZIMOWYCH CIASTECZEK została tylko nazwa 🙂
ciasteczka zimowe
Mimo wszystkich zmian ciasteczka wyszły pyszne! A po zamknięciu ich w szczelnym słoiku ciasteczkowym możecie je przechowywać nawet 3 tygodnie.

Składniki (chyba 2 blachy mi wyszły):
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki cukru
0,5-0,75 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 żółtka
200 g miękkiego masła
3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego gęstego
4 łyżki konfitury wiśniowej
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
ew. roztopiona czekolada do ozdobienia lub polewa czekoladowa

Potrzebny sprzęt:
szklanka
2 łyżki
2 łyżeczki
miska na ciasto
druga mała miska
blachy do pieczenia
papier do pieczenia
piekarnik

Przygotowanie:
1.Masło wyjąć z lodówki wcześniej, żeby zmiękło.
2.W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, gałkę muszkatołową i cukier, następnie dodać miękkie już masło i zagnieść. Nie spodziewajcie się jednak idealnego ciasta (jak kruche na przykład).
4.Do niby zagniecionego ciasta dodać wiśnie i skórkę pomarańczową. Zagnieść/wymieszać.
5.W niedużej misce połączyć żółtka oraz jogurt i całość dodać do ciasta. Zagnieść/wymieszać.
6.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać porcyjki ciasta. Jedno ciasteczko to 1 łyżka lub 1 łyżeczka – w zależności od tego jak duże ciasteczka chcecie. Ciasteczka raczej nie urosną, a jak już – to mało.
8.Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec ok. 20-25 min do uzyskania pięknego rumianego koloru.
9.Po upieczeniu zimowe ciasteczka można polać rozpuszczoną (w kąpieli wodnej lub w mikrofali) czekoladą lub gotową polewą czekoladową.

Więcej moich przepisów możecie znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl/

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry