UE zbadała problem śmiertelności pszczół

AKTUALNOŚCI, POLSKA, STYL ŻYCIA, ŚWIAT, ZWIERZĘTA

Komisja Europejska opublikowała najnowszy raport dotyczący wielkości zjawiska śmiertelności pszczół na Starym Kontynencie.

Dane, przygotowane przez unijne laboratorium referencyjne ds. zdrowia pszczół, mają ukazać zjawisko tego problemu, istotne zwłaszcza dla rolnictwa i sadownictwa. Do tej pory media masowe lub organizacje zajmujące się ochroną przyrody alarmowały, iż ginąca populacja pszczół, zauważalna zwłaszcza w Europie, USA i Azji, może przyczynić się do powolnego schyłku tych branż. Brakowało jednak dokładnych, niepodważalnych informacji, podejmujących temat tego zjawiska.

sxc

sxc

Naukowcy przebadali 32 tys. kolonii pszczół w 17 państwach wspólnoty europejskiej. Z zebranych przez nich danych wynika, iż przytaczane do tej pory twierdzenia są grubo przesadzone. Wskaźnik śmiertelności tychże owadów waha się, w zależności od regionu, od 3,5% do 33,6%. Wpływ na te wielkości mają chociażby wysokość temperatur lub inne, skrajne warunki pogodowe.

W zimie, najbardziej niesprzyjającej porze roku, w Belgii zginęło 33,6% populacji pszczół. To niemalże dwukrotnie więcej aniżeli w Danii, Estonii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii, gdzie zmarło „jedynie” ponad 20% owadów. Śmiertelność, mniejszą w granicach 5 – 10%, odnotowano w Niemczech, Francji, Łotwie oraz Portugalii. Najmniej pszczół zmarło sześciu państwach wspólnoty – Grecji, Hiszpanii, Włoszech, Węgrzech, Litwie, Słowacji – gdzie odsetek ten był niższy niż 10%. W Polsce wskaźnik ten wyniósł dokładnie 14,8%.

mh

Źródło: losyziemi.pl

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry