W Parmie rozegrały się mistrzostwa świata w pieczeniu pizzy

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, PODRÓŻE, STYL ŻYCIA

Miesliśmy już mistrzostwa w jedzeniu hamburgerów, piciu piwa itp. Teraz czas przyszedł na mistrzostwa w pieczeniu pizzy. Odbyły sie one niedawno w Parmie. Za najlepszego uznano Włocha Giulio Scialpi, pracującego na codzień w restauracji „Barsentum” w miejscowości Putignano. Jego pizza – Contadina – nagrodzona została przez międzynarodowe jury. Kucharz przygotował ją z czterech rodzajów serów (mozzarella, twardy caciocavallo, miękka burrata i stracciatella), bakłażana, bułki tartej i sardeli. Włoch próbował wygrać mistrzostwa od 2000 roku i dopiero po 14 latach udało mu się zdobyć trofeum

fot. Austin Keys/cc.2.0

fot. Austin Keys/cc.2.0

Zaskoczeniem okazało sie zwycięstwo piekarza mieszkającego i pracującego w Australii. Wygrał on w kategorii na najlepszą pizzę neapolitańską, upieczoną zgodnie z rygorystycznymi wymogami certyfikatu regionalnego włoskiego produktu

W czasie mistrzostw, rozegrały się też zawody w przygotowaniu najszybszej pizzy świata. Zwycięski placek został przygotowany w 45 sekund.

W zawodach udział wzięło 600 kucharzy z 30 krajów.

Zredagowane przez: Dominik Marcinkowski/rkd

Źródło: www.pap.pl; www.gosc.pl

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry