Kuchnia: Wielkanocna babka ucierana – prosty przepis!

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Zieleń i słońce za oknem, zbliża się Wielkanoc. Niezbędną pozycją wśród świątecznych ciast jest babka. Dziś przepis na ucieraną babkę wielkanocną. Macie jeszcze jeden dzień aby ją wykonać. Nie traćcie czasu. Prosty przepis poniżej

fot. newsfix

fot. newsfix


Ucierana babka wielkanocna

Składniki : 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 5 jaj, 250g margaryny, szklanka cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 100g rodzynek, skórka otarta z jednej cytryny

Wykonanie: Żółtka oddziel od białek. Utrzyj je najpierw z cukrem, a potem dodaj margarynę. Ucieraj tak długo , aż otrzymasz gładką kremową masę. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie mąkę ziemniaczaną. Na koniec ubij białka (dodaj szczyptę soli, dzięki temu w krótkim czasie otrzymasz sztywną pianę). Ubite białka dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Wsyp rodzynki i dodaj skórkę cytrynową. Wysmaruj foremkę (typową na babkę – najlepsza jest z kominem) tłuszczem i obsyp tartą bułką, przełóż do niej ciasto . Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. Piecz przez około godzinę. Upieczoną i ostudzoną babkę polej lukrem.

Lukier cytrynowy: 200g cukru pudru utrzeć z sokiem z jednej cytryny, dodać łyżkę rumu lub olejek rumowy z wodą i lukier gotowy.

Smacznego,
AniaJot

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry