Kuchnia w NEWSFix: Placek z truskawkami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Placek z truskawkami – sam puch, podobny do biszkoptu, to przepis z notatnika mojej mamy (tego zielonego prawdopodobnie). Placek jest pyszny! Lekki, łatwy do zrobienia i uwaga! STRASZNIE SZYBKO ZNIKA!!! Za szybko. Swoją drogą – jak się skończą truskawki, to można użyć innych owoców. W oryginale występują śliwki.

Składniki (na blachę 21 cm x 30 cm lub tortownicę 26 cm):

•4 łyżki oleju
•100 g margaryny (u mnie 25 g margaryny i 75 g masła – zbierałam resztki 😛 )
•4 jajka
•szczypta soli
•niecałe 0,5 szklanki cukru
•2 łyżki cukru waniliowego lub saszetka wanilinowego
•1 szklanka mąki pszennej
•0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•truskawki – ile się zmieści na powierzchni blachy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Potrzebny sprzęt:
•Nóż
•Deska
•Rondelek na topienie tłuszczów
•Łyżka
•Miska
•Mikser
•Szklanka
•1-2 kubeczki na wybijanie jajek
•Łyżeczka
•Sitko do przesiania mąki
•Silikonowa łopatka albo inna do wmieszania mąki i wygarnięcia ciasta z miski
•Blacha 21 cm x 30 cm lub tortownica 26 cm
•Papier do pieczenia lub masło/margaryna i mąka
•Piekarnik


Przygotowanie:

1.Truskawki opłukać, oderwać szypułki, przekroić wzdłuż na połówki.
2.W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę i olej. Może zabulgotać. Odstawić na chwilkę.
3.Jak tylko rozpuści się tłuszcz: szybko oddzielić białka od żółtek.
4.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie miksując dodawać po trochu cukier i cukier waniliowy.
5.Następnie, ciągle miksując, dodawać po żółtku.
6.Potem wlewać powoli jeszcze ciepły tłuszcz. Miksować. A ciasto jest ładne, żółciutkie i puszyste 😀 Wyłączyć mikser.
7.Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i po trochu dodawać do ciasta. Mieszać delikatnie ręcznie łopatką – jak przy biszkopcie – powoli i najlepiej w jedną stronę.
8.Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blachę (wyłożoną papierem lub posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką), trochę wyrównać i obłożyć połówkami truskawek, przecięciem do góry.
9.Piec w temp. 180-185°C przez ok. 35-40 min. Do suchego patyczka i ładnego koloru.

Smacznego!
Łucja

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry