Kuchnia: Przepis na dżem cukiniowo-morelowy

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, STYL ŻYCIA

Lato w pełni! W moim ogrodzie letnie klimaty. W tym roku (jak prawie w każdym) nie nadążam zbierać cukinie. Posadziłam tylko 6 roślinek a owoców mam mnóstwo. Jak każdego roku, tak i w tym , zatrzymuję lato w słoiczkach.

fot. dzem cukiniowo-brzoskwiniowy/ newsfix.pl

fot. newsfix.pl


Dziś zrobiłam pyszny dżem cukinii i moreli. Na 4 słoiczki (200 ml) potrzeba : 60 dag cukinii bez skórki i gniazda nasiennego, 40 dag moreli bez pestek, 50 dag cukru i 1 opakowanie Konfiturexu lub Żelfixu (najlepiej zagęścić pektynami a nie żelatyną).

Pozbawioną skórki i gniazda nasiennego cukinię kroimy w drobna kostkę i krótko sparzamy (z odrobiną wody), dodajemy morele (dojrzałe, miękkie) i miksujemy blenderem. Dalej postępujemy jak polecają na opakowaniu Konfiturexu lub Żelfixu. Pamiętajmy o wyparzeniu słoiczków!

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry