Szarlotka na biszkoptach z kołderką bezową

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA

Na najbliższy weekend polecam Wam sprawdzony i bardzo smaczne ciasto. Jabłka i bezy doskonale się komponują i będą wspaniałym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub kawy.

Potrzebne: 80 dag jabłek, łyżka masła, 20 dag brzoskwiń z puszki, 2 opakowania biszkoptów szampanek (podłużne), 3 białka, 1,5 szklanki cukru pudru, pół łyżeczki cynamonu, pół torebki galaretki cytrynowej.

fot.newsfix.pl

fot.newsfix.pl


Wykonanie : Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i podsmażyć na maśle . Wymieszać z brzoskwiniami pokrojonymi w paseczki. Do gorącej masy dodać cynamon i pół torebki galaretki cytrynowej, wymieszać.
Tortownicę (najlepiej prostokątną ze względu na kształt biszkoptów) wyłożyć biszkoptami i nałożyć jabłek z brzoskwiniami. Białka ubić na sztywno i dodawać stopniowo cukier puder ubijając.
Wyłożyć dobrze ubita pianę na jabłka i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni. Suszymy kołderkę bezową około godziny.

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry