Zapiekanka z kalafiorem na weekendowy obiad

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA

Na obiad czy kolacje zapiekanki warzywno mięsne są bardzo często przygotowywane przez polskie Panie domu. Dziś proponuje Wam zapiekankę z kalafiorem.

Potrzebne składniki: kalafior, 1 duża cebula, 20 dag mielonego mięsa z indyka, 1 duży lub 2 małe strąki konserwowej papryki, pół szklanki śmietany 12% UHT, kilka plastrów sera żółtego, sól, cukier, curry, tłuszcz do naczynia.

Wykonanie: Kalafior oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i ugotować bez przykrycia. Miękki kalafior wyjąć z wody, podzielić na cząstki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, podsmażyć razem z mięsem. Dodać odrobinę wody i dusić do miękkości. Paprykę zmielić i połączyć z mięsem, dodać śmietanę, doprawić do smaku i zalać kalafior. Na wierzchu ułożyć plastry sera i zapiec w gorącym piekarniku, aż się ser rozpuści i przyrumieni.

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry