Ogórki z curry i zielem angielskim

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA

Sezon ogórkowy wciąż trwa. Warto zrobić jakieś zapasy na zimę. Dziś polecamy wam prosty sposób na przetworzenie ogórków, coś innego niż zwykłe kiszenie.
729a48d5419ea43661d600a70a9f8da5971a42c2!14466559
Składniki:

•ogórki zielone
•ziele angielskie
•cebula
•4 szklanki wody
•1 szklanka octu
•1,5 szklanki cukru
•2 łyżki soli
•2 łyżeczki curry
9ca205bda61db6f4462a20dc5f25a628a0ef6c6a!14466559
6ff854227dffd56b0d69aaa814413ca2d663c717!14466559

Potrzebny sprzęt:

•Garnek na zalewę
•Nóż
•Łyżka
•Łyżeczka
•Deska
•Słoiki i nakrętki
•Ręczniki papierowe lub ściereczka do wycierania gwintów słoików do sucha
•Garnek do pasteryzacji słoików i ściereczka na dno garnka

88b88ad3740510f277533ce0273ce50a36414cef!14466559

Przygotowanie:

1.Wodę, ocet, cukier, sól – zagotować, na koniec dodać curry. Wystudzić.
2.Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić na 4 części, w słupki.
3.Na dno słoika (400-500 ml) dać: krążek cebuli, liść selera, 3 ziela angielskie. Potem pionowo przygotowane ogórki. Na wierzch znowu krążek cebuli i liść selera.
4.Całość zalać zimną zalewą. Wyczyścić gwinty słoików, zakręcić.
5.Pasteryzować 4 minuty.

Ogórki są gotowe po upływie ok. 2 tygodni.

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry