Kuchnia: Pierogi z mięsem indyczym i pieczarkami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA

Zapewne wielokrotnie jedliście różne odmiany pierogów. Dziś proponujemy wam jeszcze bardziej urozmaiconą opcję.

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego indyczego, 0,25 kg pieczarek, 1 cebula, 1 sucha kajzerka, 1 jajko, 0.5 kg mąki pszennej, olej, sól, pieprz.

Produkty przygotowane, więc do dzieła :
– mięso lekko posolić, przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą, dusić około 20 minut, przestudzić
– pieczarki obrać umyć i pokroić, przesmażyć na odrobinie oleju, aż odparuje woda, przestudzić
– bułkę kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie
– wszystkie składniki tj. mięso, pieczarki i bułkę zmielić, dodać jajko i wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Farsz gotowy! Robimy ciasto. Na tę ilość farszu bierzemy pół kilograma mąki pszennej, robimy dołek i dodajemy 1 łyżkę oleju . około szklankę gorącej wody (może trochę więcej, gdy ciasto będzie za twarde) wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto ( powinno być dość miękkie i sprężyste).

Ciasto i farsz gotowe! Rozwałkowujemy ciasto i wykrajamy krążki, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. W garnku przygotowujemy wrzątek i partiami gotujemy pierogi, 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Można podawać z podsmażoną cebulką lub z majonezem.
SMACZNEGO!

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry