Kuchnia: Knedle ze śliwkami na obiad

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA

Mamy sezon na śliwki! Dawno nie były tak tanie! Jak podają dietetycy, śliwki są cenniejszym owocem niż jabłka. Niestety dostępne są tylko sezonowo. Wykorzystajmy ich walory i jedzmy póki są jędrne, aromatyczne, pyszne. Zróbmy na obiad KNEDLE ZE ŚLIWKAMI.

sxc

sxc

Ciasto: 1 łyżka masła, 2 żółtka, 25dag gotowanych ziemniaków, 40 dag mąki pszennej, około 100ml mleka, sól.
Nadzienie: 50dag śliwek bez pestek (najlepsze są węgierki), cukier, śmietana do polania.
Wykonanie: Masło utrzeć z żółtkami, wymieszać ze zmielonymi ziemniakami, przesianą mąką, mlekiem, posolić i zagnieść wolne ciasto. Na stolnicy posypanej mąką formować wałki o średnicy 1,5 cm, pokrajać je na kawałki, spłaszczyć, nadziać śliwkami bez pestek . Formować kule i gotować we wrzącej osolonej wodzie. Ugorowane knedle wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem. Pycha!

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry