Kuchnia: Smaczne zapiekane pory

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA

Na najbliższą kolacje spróbujcie coś nietypowego. My polecamy zapiekane pory.

Potrzebne produkty: 60 dag porów, tłuszcz, 5 dag koncentratu pomidorowego, 20 dag makaronu penne lub kolanka, 25 dag kiełbasy, 10 dag sera gouda (w kawałku), sól, cukier, pieprz i papryka mielona , bułka tarta i 100 ml śmietany.

fot.sxc

fot.sxc


Wykonanie : Pory oczyścić, odciąć górne odcinki liści oraz korzonki, przekroić wzdłuż na połówki, umyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić na kawałki długości 3 cm, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru, gotować 5 minut, odcedzić, przełożyć na patelnię dodać tłuszczu oraz koncentratu pomidorowego.

Chwilę poddusić, nie rumieniąc. Makaron ugotować al dente. Kiełbasę z osłonki, pokroić w plasterki, wymieszać z porami, makaronem i częścią startego sera. Doprawić do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Polać śmietaną, posypać resztą startego ser i zapiec w gorącym piekarniku, aż się ser zarumieni.

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry