Kruche ciasteczka cytrynowe z migdałami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA

Na najbliższy weekend polecam Wam bardzo smaczne kruche ciasteczka. Wykonacie je w bardzo prosty sposób.


Potrzebne produkty:
1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 20 dag masła, 4 żółtka ugotowane, 2 żółtka surowe, 10 dag cukru pudru, skórka z cytryny, sok z cytryny, siekane migdały, 1 jajko, cukier trzcinowy kryształ.


Wykonanie:
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, wymieszać z przetartymi przez sitko żółtkami gotowanymi i żółtkami surowymi, cukrem pudrem, startą skórką z cytryny i sokiem z cytryny, zagnieść szybko i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrajać ciastka foremkami lub szklanką. Wykrojone ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym i posiekanymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry