Kuchnia: Zrób gołąbki na dzisiejszy obiad

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA

Gołąbki przeważnie robimy z mięsem wieprzowym. Dla osób , które nie jedzą wieprzowiny polecam mięso z indyka.

Potrzebne składniki : kapusta włoska, pół kilograma mięsa mielonego indyczego, 2 torebki po 100g ryżu, większa cebula, 2 ząbki czosnku, czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka majeranku, pieprz, sól, oregano, litr bulionu, olej do przesmażenia cebuli.

Robimy farsz – gotujemy ryż ze 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu, studzimy. Cebulę kroimy w drobna kostkę i krótko smażymy na oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę . Do miski wkładamy mięso, ryż, cebulę, czosnek, natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy składniki i odstawiamy do lodówki.

fot. newsfix.pl

fot. newsfix.pl


Przygotowujemy duży garnek (do którego zmieści się główka kapusty), wlewamy gorącą wodę, solimy . Czekamy aż woda się zagotuje i wkładamy do niej kapustę ( wcześniej należy wyciąć głąb). Po kilku minutach obieramy kolejno liście z kapusty. Z wybranych liści ścinamy zgrubienie głównego nerwu. Na każdy liść nakładamy około półtorej łyżki farszu i zwijamy gołąbki( najpierw boki liści, a potem rolujemy). Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i ciasno obok siebie układamy gołąbki. Zalewamy bulionem ( muszą być zanurzone w płynie). Jeśli zajdzie taka potrzeba można dolać wody. Gotujemy około 50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym.

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry