Ciasteczka z pieprzem, cynamonem i … – czyli czas rozpocząć przymiarki świąteczne

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA

Kolejne ciasteczka, które piekłam głównie z ciekawości podszytej strachem (jak będą smakować). Ciasteczka z pieprzem, zielem angielskim i oczywiście cynamonem.Smakują cudnie! Dominuje cynamon, ale jest w nich szczypta trudnej do określenia ostrości, nieco korzennej. Więc chociaż to dopiero połowa listopada, to kulinarnie powoli trzeba wchodzić w świąteczne klimaty…

W składzie nie ma jajek!
ciasteczka
Składniki (na dwie blachy ciastek):

•100 g (pół kostki) masła
•0,5 szklanki cukru
•5 łyżeczek kwaśnej śmietany (użyłam 18% bo taką miałam)
•1,5 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki w rezerwie
•0,5-1 łyżeczki proszku do pieczenia
•0,25 łyżeczki sody
•0,5-1 łyżeczki cynamonu
•0,5 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego lub świeżo zgniecionego w moździerzu
•0,5 łyżeczki ziela angielskiego (ok. 10 kulek) świeżo zmielonego lub świeżo zgniecionego w moździerzu odrobina soli

Potrzebny sprzęt:

•Miska na przygotowanie ciasta
•Miska na przesianie składników sypkich
•Szklanka
•Młynek do zmielenia przypraw lub moździerz
•Sitko do przesiania mąki
•Łyżeczka
•Nóż
•Mikser
•Stolnica – jeśli wszystko robicie na stolnicy
•Papier do pieczenia
•Folia aluminiowa
•2 blachy
•Piekarnik i lodówka

ciasteczka1
Przygotowanie:

1.Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby zmiękło.
2.Pieprz i ziele angielskie zemleć w młynku lub zgnieść w moździerzu na proszek.
3.Mąkę (na początek 1,5 szklanki), proszek do pieczenia, sodę, sól oraz wszystkie trzy przyprawy przesiać przez sitko.
4.Miękkie masło zmiksować na gładką masę z cukrem. Potem dodać śmietanę, połączyć.
5.Następnie dodawać przygotowane składniki sypkie. Na początku można mikserem, a potem już ręką. Delikatnie mieszać palcami. Ciasto zostawić jak najluźniejsze, chociaż dość mocno trzyma się ręki. Ja dodałam prawie 0,5 szklanki dodatkowej mąki :/
6.Względnie zwarte ciasto uformować w rulon średnicy do 4 cm (albo 2 rulony), zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godz.
7.Po schłodzeniu kroić nożem plastry grubości 5 mm.
8.Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C do lekkiego zrumienienia. W zależności do piekarnika będzie to 7-15 min (wiem, dość duży rozrzut, u mnie minut 15).
9.Po upieczeniu studzić na kratce.

Smacznego 🙂
Łucja

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry