Ciasteczka z płatkami owsianymi i białą czekoladą

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA

Ciasteczka z płatkami owsianymi i białą czekoladą. Dodatkowo jeszcze żurawina, imbir i gałka muszkatołowa.
Oto moja propozycja na zbliżające się Andrzejki – niby imieniny Andrzeja, ale świętują wszyscy 😛

Składniki:

125 g masła
100 g cukru
1 jajko
140 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
190 g płatków owsianych
110 g białej czekolady
75 g suszonej żurawiny
1-2 cm korzenia imbiru
2 szczypty gałki muszkatołowej


Potrzebny sprzęt:

Miska na miksowanie ciasta
Mikser
Łyżeczka
Deska
Nóż
Tarka o drobnych oczkach
Waga
Miska na mieszanie składników w proszku
2 duże blachy (wrzuci się na raz do piekarnika)
Papier do pieczenia
Piekarnik

Przygotowanie:

-Masło wyjąć wcześniej z lodówki żeby zmiękło.
-Czekoladę pokroić dość drobno, ale też nie za drobno.
-Miękkie już masło wraz z cukrem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajko i dalej miksować.
-Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i gałką muszkatołową. Wszystko wymieszane dodawać stopniowo do ciasta i miksować. Na koniec będzie gęsto.
-Potem dodawać płatki owsiane, mieszać łyżką (jeśli dla Waszego miksera jest już za gęsto).
-Na koniec dorzucić przygotowaną czekoladę, żurawinę oraz zetrzeć imbir. Wymieszać.
-Palcami (oprószonymi mąką, bo ciasto się klei) formować kulki z ciasta. Układać na blasze wyłożonej papierem. Miedzy ciasteczkami zostawiać odstępy, bo się nieco rozpłaszczą (każde mi się inaczej rozpłaszczyło).
-Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C. Piec do 15 min. Studzić na kratce.

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry