Świąteczna kuchnia: Pierogi z kapustą i grzybami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA, ŚWIAT

Wigilia już za tydzień! Pierogi na wigilijną kolację możemy zrobić wcześniej i zamrozić. Zyskamy 2 godziny bezcennego w tym dniu czasu.

Składniki na farsz : 0,5 kg kiszonej kapusty, 0,5 kg pieczarek, 2 średnie cebule czerwone, olej, pieprz czarny, sól.

Składniki na ciasto : 0,5 kg mąki, 1 szklanka gorącej wody, 1 łyżka oleju.

fot. newsfix.pl

fot. newsfix.pl


Wykonanie farszu: kapustę gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , aż zmięknie. Pieczarki obieramy, płuczemy, kroimy na ćwiartki i smażymy , aż odparujemy wodę. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić . Pieczarki i cebulę zmielić. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i dość drobno pokroić. Do kapusty dodać zmielone pieczarki z cebulą, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Wykonanie ciasta: Do mąki dodajemy łyżkę oleju i gorącą wodę , wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrajamy kółka . Nadziewamy farszem , sklejamy dokładnie i wrzucamy na osoloną wrzącą wodę. Gotujemy minutę od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

Z podanych składników wykonamy około 40 pierogów.

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry