Muffinki z kiwi i bananem

KUCHNIA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA

Niby zima, a wygląda jak wiosna. A skoro taka wiosenna aura, to i przepis zielono-wiosenny. Muffinki z kiwi i bananem. Muffinki z samym kiwi są smaczne, koktajl z kiwi i bananem też smaczny, deser z kiwi i bananem jeszcze lepszy, to połączenie tych dwóch owoców w muffinach nie powinno być złe.

I nie jest! Banany muffinki rozmiękczają, słodzą i dodają”tego czegoś”, a kiwi tą słodycz przełamuje, też dodaje swoje „to coś” i jest super 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki (wyszło mi 18 sztuk):

2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
2,5 miękkawego kiwi (0,5 można zjeść)
1 banan

Potrzebny sprzęt:

2 miski
2 łyżki
łyżeczka
szklanka (obojętnie jaka duża, byle wszystko odmierzać tą samą)
blacha muffinkowa lub foremki silikonowe
nóż
deska
miseczka na owoce
piekarnik

Przygotowanie:

Suche składniki wsypać do jednej miski, wymieszać.
Mokre składniki osobno wymieszać w drugiej misce.
Kiwi obrać i pokroić w kostkę.
Banana obrać, przekroić wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, a potem w poprzek na kawałeczki. Wymieszać z kiwi – dzięki temu banan nie zbrązowieje.
Mokre składniki wlać do suchych, zamieszać do połączenia, dodać owoce i wymieszać. Nakładać do foremek/papilotek do wysokości 2/3.
Piec ok. 20-25 min w temp. 170°C. Wsadzić do już nagrzanego piekarnika.

Więcej moich przepisów znajdziecie na http://kuchnia.takieproste.pl

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry