Kuchnia na weekend: Pierogi z białym serem i miętą

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA

Pierogi z białym serem i miętą – czyli pierogi inne niż normalnie.Najlepiej smakują podsmażone, z „pieczątkami” czyli apetycznie przyrumienione na maśle – w tym przypadku na maśle z dodatkiem czosnku. Pyszności! Pomysł na nadzienie pochodzi z książki „Domowa pierogarnia” Grażyny Betlej-Furman.

No a roboty dużo, jak zwykle przy pierogach…

Składniki na ciasto (na ok. 60 pierogów) – przepis od teściowej, póki co się na nim nie zawiodłam:

0,5 kg mąki
1 jajko
olej – w objętości równej w przybliżeniu objętości użytego jajka
niecała szklanka letniej (nie zimnej! i nie gorącej!) wody

Składniki na nadzienie (na ok. 35 pierogów, z reszty ciasta zrobiłam pierogi owocowe, z bananami):

2 kostki białego sera (czyli o,5 kg sera)
1 jajko
4-5 łyżek posiekanej świeżej mięty
sól i pieprz
masło i czosnek

Potrzebny sprzęt:

Stolnica (lub blat kuchenny) na zarobienie ciasta
Nóż
Wałek
Szklanka
Szklanka albo okrągła foremka do wycinania krążków na pierogi
Miska na nadzienie
Deska
Nóż do siekania mięty
Wyciskacz do czosnku
Duży garnek na ugotowanie pierogów
Duża patelnia do zrumienienia pierogów albo mała do stopienia masła – gdy pierogi jemy niesmażone
Drewniana łyżka
Łyżka cedzakowa lub sitko

Przygotowanie nadzienia:

Miętę drobno posiekać i razem z serem białym umieścić w misce. Dodać sól, pieprz – do smaku. Wymieszać.
Na koniec dodać jajko i wymieszać. Odstawić.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę uformować w kopczyk, w środku zrobić zagłębienie. W zagłębienie wbić jajko, a następnie dolać olej w objętości równej objętości jajka.Stopniowo dolewać letnią wodę – też w zagłębienie i początkowo „zbierać” ciasto nożem. Starać się żeby jajko, olej i woda nie rozlały się po całej stolnicy. Wody dolać tyle, żeby wchłonęła się połowa mąki.
Następnie zagniatać ciasto ręką. W razie czego dodać jeszcze wody, lepiej wcześniej niż później. Do rzadkiego ciasta mąkę da się wgnieść, ale do twardego ciasta wody się już tak łatwo nie doda. Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek – do wałkowania, a resztę ciasta przykrywamy ściereczką, szczelnie, żeby nie wyschło. Ciasto wałkujemy dość cienko, na grubość 2 mm. Jak z ciastem wszystko w porządku to do wałkowania potrzebna nam jest skrajnie mała ilość mąki, a nawet obędzie się bez niej. Z rozwałkowanego placka wycinamy szklanką/foremką kółka. Farsz nakładamy na „lewą” stronę ciasta, czyli tą od spodu. Pieróg sklejamy i odkładamy na tackę/deskę/blat/stolnicę oprószoną mąką.
Ulepione pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Od czasu ich zagotowania i wypłynięcia gotujemy 3-4 minuty. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką żeby nie uszkodzić pierogów. Z wody wyjmujemy sitkiem lub łyżka cedzakową. I teraz albo jemy w wersji ugotowanej: czyli prosto po wyjęciu z wody wykładamy na talerz, polewamy roztopionym masłem z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku.Albo jemy w wersji podsmażanej: czyli na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, potem ugotowane pierogi i rumienimy z dwóch stron.

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry