Po tłustym czwartku czas zjeść pączki na serku homogenizowanym

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA, ŚWIAT

OK. Wiemy, że tłusty czwartek już za nami. Może jednak skusicie się na nasz przepis czyli „Pączki na serku homogenizowanym”. Są super proste do zrobienia, bo nie ma drożdży, nie ma żadnego wyrabiania ciasta, rośnięcia, czekania. Czeka się tylko na to aż się tłuszcz zagrzeje. Wszystkie składniki miesza się mikserem i już!

A jakie te pączki są pyszne! Tylko zdrowy rozsądek powstrzymuje nas od zjedzenia wszystkiego na raz :p bo oczywiście świeże, jeszcze ciepłe, najlepsze 🙂

paczusie

Składniki (podaję najmniejsze proporcje – można je potem mnożyć):

• 100 g serka homogenizowanego (użyłam waniliowy)
• 1 jajko
• 0,5 szklanki mąki
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżeczka wódki (żeby tłuszcz nie wsiąkał)
• cukier waniliowy + cukier + cynamon do obtaczania pączków
• smalec do smażenia

Potrzebny sprzęt:

• Miska na ciasto
• Mikser
• Szklanka
• Łyżeczka
• 2 łyżki
• Sitko do przesiania mąki
• Garnek/rondel do smażenia
• Łyżka cedzakowa – wygodnie się nią wyjmuje pączki z tłuszczu
• Talerz do odkładania usmażonych pączków
• Ręczniki papierowe do osączania nadmiaru tłuszczu
• Miseczka do obtaczania pączków w cukrze
• Ew. moździerz
• Naczynie do odkładania gotowych pączków

Przygotowanie:

1. Serek zmiksować z jajkiem.
2. Mąkę przesiać z proszkiem i solą, dodać do poprzednich składników. Dolać wódkę. Wszystko dokładnie wymiksować.
3. Smalec zagrzać do wielkich temperatur. Jak takie „wężyki” są na dnie garnka to już jest prawie dobry. Wkładać ciasto w małych ilościach – jak od razu wypłynie i ładnie się smaży tzn. że tłuszcz ma dobrą temperaturę.
4. Dwoma łyżkami staramy się uformować kulkę i wrzucamy ją na tłuszcz. Smażyć do złotego koloru. Moje pączki same się odwracały i nawet nie musiałam ich pilnować kiedy odwrócić na drugą stronę.
5. Usmażone pączki odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
6. I jeszcze ciepłe pączki obtoczyć w cukrze. Ja cukier waniliowy (2 łyżki) razem ze zwykłym cukrem (2 łyżki) i cynamonem (0,5 łyżeczki) zmiażdżyłam w moździerzu. Można też użyć cukru pudru.

Z ilości składników podanych na początku pomnożonej przez 3 uzyskałam PEŁNY DUŻY TALERZ pączków.

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry