Sobotnia sałatka z brokułem i jajkami

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA, ŚWIAT

Sałatka z brokułem i jajkami (oraz jeszcze kilkoma ważnymi składnikami) bardzo posmakowała mi na pewnej imprezie urodzinowej. Oczywiście więc wzięłam na nią przepis. Od Kasi.
Zatem Kasi bardzo dziękuję, bo sałatka już nie raz powstała 🙂 Od tamtego czasu brokuły (mrożone lub świeże) oraz pomidorki koktajlowe są niemal non stop na wyposażeniu
lodówki 🙂

Sałatka jest bardzo syta. Może być nawet daniem obiadowym – takim mniej wymagającym. A skoro dziś zaczął się Wielki Post, to w sumie taka sałatka jest jak znalazł 🙂

Składniki:

ok. 250-300 g brokuła
0,5 kostki sera feta
10 pomidorków koktajlowych
2-3 jajka
3 łyżki słonecznika
2-3 łyżki jogurtu naturalnego (śmietany 12% dla odważnych)
1-1,5 łyżki musztardy
1 ząbek czosnku
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz

Potrzebny sprzęt:

Garnek na ugotowanie brokuła
Deska
Garnek na ugotowanie jajek
Nóż
Patelnia mała do prażenia słonecznika
Praska do czosnku
1-2 łyżki
Miska na sałatkę

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, wystudzić.
Brokuła ugotować (na parze lub w wodzie), wystudzić.
Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki umyć i przekroić na pół.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
Jogurt połączyć z musztardą, solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
I albo układamy sałatkę warstwowo – w dowolnej kolejności (na wierzchu sos jogurtowy oraz słonecznik) albo wszystkie składniki łączymy i mieszamy.

Więcej moich przepisów można znaleźć na http://kuchnia.takieproste.pl

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry