Kuchnia w NEWSFix: Naleśniki z tuńczykiem

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA, ŚWIAT

Naleśniki z tuńczykiem i kukurydzą – szybkie, proste i smaczne danie, np. na piątkowy obiad.W przepisie więcej pisania i wymienia potrzebnych sprzętów niż rzeczywistej pracy przy przygotowaniu, więc się nie przerażajcie.Życzę smacznego!

Składniki na naleśniki (5-6 sztuk):

• 1 szklanka mąki (mieszam pół na pół pszenną z kukurydzianą)
• 1 jajko
• 1 szklanka mleka
• szczypta soli

Składniki na nadzienie (do 5-6 naleśników):

• Puszka tuńczyka w oleju
• Pół puszki kukurydzy
• Ser żółty (gouda najczęściej) – ile chcecie
• Może być szczypiorek
• Sól, pieprz

nalesniki z tunczykiem


Potrzebny sprzęt:

• Miska na ciasto
• Miska na nadzienie
• Ew. otwieracz do puszek
• Mikser
• Patelnia
• Chochla do lania ciasta naleśnikowego
• Łopatka drewniana
• Widelec
• Tarka o drobnych oczkach
• Szklanka
• Deska i nóż
• 2 talerze

Przygotowanie:

Składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto. Na rozgrzaną patelnię wlewać niewielką ilość ciasta. Naleśniki odwracamy na drugą stronę, gdy brzegi nieco odstają od patelni, a wierzch jest matowy.Przygotowujemy nadzienie: tuńczyk razem z olejem, odsączona kukurydza, ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach, posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku – wszystko mieszamy.
Gotowym nadzieniem przekładamy naleśniki jak na krokiety i zwijamy jak krokiety: najpierw boki, a potem zwinąć w rolkę. Oczywiście naleśniki najlepiej smakują zrumienione na maśle – ser się wtedy przy okazji rozpuści.

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry