OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuchnia w NEWSFix: Muffinki jesienne

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA

Muffinki jesienne, bo składniki prawdziwie jesienne. Jabłka i orzechy włoskie zbieramy teraz, więc trzeba je wykorzystać, a że i jabłka, i orzechy mam tuż za płotem, to … cóż – efekt widać 🙂

Super dobre, super smaczne. Polecam 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

fot. Łucja

Składniki (ok. 15-16 sztuk):

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
50-60 g orzechów włoskich
2 średniej wielkości jabłka – u mnie renety

Potrzebny sprzęt:

Miska większa
Miska mniejsza
Łyżka
Łyżeczka
Nóż
Deska
Dziadek do orzechów
Foremki na muffiny
Blacha
Piekarnik

Przygotowanie:

Orzechy wyłuskać, podzielić na drobne kawałki.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na kosteczki-paseczki.
Suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda) połączyć w jednej misce.
Mokre składniki (jajko, olej, mleko) połączyć w drugiej misce.
Mokre wlać do suchego. Wymieszać byle jak. Dodać przygotowane orzechy oraz jabłka. Wymieszać.
Ciasto nakładać do foremek do wysokości 2/3. Piec ok 20-25 min w temp 170°C, do uzyskania złocistego koloru.

Więcej moich przepisów znajdziecie na http://kuchnia.takieproste.pl/

Powiązane wpisy


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry