OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smakołyk na weekend: Ciasteczka z herbatą

AKTUALNOŚCI, KUCHNIA, POLSKA, Redakcja poleca, STYL ŻYCIA

Ogromnie byłam ciekawa jak smakują ciasteczka z herbatą, więc jak tylko nadarzyła się okazja (czyli brzydki deszczowy pochmurny dzień, że tylko ciasteczka mogą uratować sytuację) to od razu je upiekłam.

Do ciasta wybrałam herbatę earl grey, dorzuciłam też trochę owsianki, tzn płatków owsianych. Przepis wymieszałam z tych dwóch: tego i tego i trochę z moich kruchych ciastek.

A że jesień to taka herbaciana pora roku, to takie ciasteczka są jak znalazł. Do nich jeszcze dobra książka, koc i herbata w kubku i jest super 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki (wyszły mi 2 blachy ciastek):

40 g płatków owsianych
160 g mąki
100 g masła
1 jajko
60 g cukru
3 łyżeczki herbaty (w sensie suchych fusów), u mnie: earl grey twinnings

Potrzebny sprzęt:

Miska lub stolnica na wyrobienie ciasta
Nóż
Łyżeczka
Waga
Moździerz
Woreczek
Wałek+foremki do wykrawania ciastek lub wałek+radełko lub deska+nóż
Blachy
Papier do pieczenia
Piekarnik

Przygotowanie:

Płatki owsiane rozdrobnić nieco w moździerzu, herbatę również.
Wszystkie składniki umieścić w misce/na stolnicy, podziabać nożem na mniejsze kawałki (chodzi głównie o masło), następnie zagnieść ręką. Ciasto włożyć do woreczka i do lodówki na min 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko do 3-4 mm i wycinać z niego ciasteczka dowolną foremką lub kwadraty/prostokąty radełkiem. Można też ciasta nie wałkować, tylko całą porcję uformować w rulon (najlepiej rulon zrobić przed wsadzeniem ciasta do lodówki) i pokroić nożem w plasterki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10-15 min, do zrumienienia.

Więcej moich przepisów znajdziecie na http://kuchnia.takieproste.pl/

Powiązane wpisy

  • A co dla faceta jak jego żona „dobra książka, koc i herbata w kubku” 🙂 – czteropak, mecz i czipsy 🙂


Drogi czytelniku, nasza strona internetowa korzysta z plików cookies
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Prawa autorskie © 2010-2014 NEWSFix Magazine.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Powrót do góry